Fethiye Mavi Yolculuk
Türkiye’de mavi yolculuk denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri hiç şüphesiz Fethiye’dir. Fethiye’nin mavi yolculuk konusunda neden bu kadar ön planda ve önemli olduğunu yazımızı okuyunca çok net anlayacaksınız! Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biri olan Fethiye, hem yüzölçümü hem de nüfus yoğunluğu açısından şehrin en büyük ilçesi olma ayrıcalığına sahiptir.


Aynı adlı Fethiye Körfezi’nin doğusunda, Fethiye Ovası’nın güneybatısında yer alan ilçenin, doğu ve güneydoğusu Antalya, güneyi, güneybatısı ve batısı Akdeniz, kuzeybatısı Dalaman, kuzeyi ise Denizli ve Burdur ile çevrilidir. Akdeniz ile Ege Bölgesi arasında geçiş konumunda olan Fethiye, bu özelliği sayesinde tur teknelerinin, özel yatların en sık uğradığı duraklardan biridir. Tarihi kaynaklara göre Fethiye’nin bilinen en eski adlarından biri ‘Meğri’dir.
Meğri kelimesinin anlam olarak Rumların “uzak diyar” anlamına gelen Makri kelimesinden türetildiği düşünülmektedir. Fethiye’nin köklerinin M.Ö. 3000’lere kadar dayandığı tahmin ediliyor. O dönemlerin en önemli uygarlıklarından biri olan antik ‘Telmessos’ kenti sınırları içerisinde, Likya’nın Karya sınırında yer alıyordu. Uzun bir süre Likya’ya karşı bağımsızlığını koruyan Fethiye, M.Ö. 6. yüzyıl ortalarında Pers İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.
Sonraları, M.Ö. 5. yüzyılda Delos Birliği’ne, M.Ö. 362’de ise Likya’ya katılan Fethiye, sırasıyla Persler, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans gibi pek çok imparatorluğun egemenliğine girmiştir. 8. yüzyılda Anastasiuopolis adıyla anılan yerleşim, zamanla Meğri olarak değişmiştir. Sonrasında ise Osmanlı Hava Kuvvetleri’nin ilk pilotlarından bir olan ve 1914’te uçağı düşen ilk hava şehidimiz Fethi Bey’in anısına Fethiye adını almış ve bu şekilde de kalmıştır.
Günümüzde uluslararası alanda popüler bir turizm merkezi olan Fethiye, her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turistin akınına uğruyor. Zira Fethiye, muhtemel ki dünya üzerinde, sokaklarında; lahitler, tapınaklar ve harabeler bulunan tek yerleşim olma özelliği taşıyor. Turistlerin ihtiyaç duyabileceği hemen her şeye sahip olan ilçede; dünya mutfağından seçkilerle birlikte geleneksel lezzetler sunan restoranlar, hareketli ve eğlenceli gece hayatı, iç içe geçmiş tarih ve doğa, inanılmaz koylar, geleneksel pazarlar, otantik mağazalar, festivaller, günlük geziler, tekne turları ve birbirinden eğlenceli etkinlikler gibi daha pek çok imkan bulunuyor.
Tüm bunların da ötesinde Fethiye, 2006 yılında %82 oyla dünyanın en güzel kumsalı seçilmiş olan Ölüdeniz gibi eşi benzeri bulunmayan bir kumsala, Af Kule gibi sualtı dalışı bakımından uygun yerlere, birbirinden farklı ve ilginç mağaralara, ‘‘Jarsey Tiger’’ türü kelebekleriyle meşhur olan Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu gibi doğası bozulmamış çok özel yerlere ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla Fethiye gezip, görülecek turistik yerler açısından oldukça zengin bir destinasyon oluyor.
Fethiye’de; Belcekız (Belceğiz), Çalış Kumsalı, İztuzu Kumsalı (Dalyan) gibi meşhur plajlar, Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon, Sidyma ve Ksantos gibi antik kentler ile turizme açılmış pek çok mağara sizleri bekliyor. Daha sayamadığımız birçok doğa harikasına ve kültür varlığına sahip olan ilçe, her alanda turistlerin gözdesi olmayı başarıyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk yürüyüş yollarından biri olan Likya Yolu da yine Fethiye’den geçiyor. Likya Yolu aynı zamanda ülkemizdeki en uzun yürüyüş yollarından biri olarak; trekking, safari ve fotoğrafçılık gibi aktivitelere ev sahipliği yapıyor.
İlçede gerçekleştirilebilen aktiviteler bunlarla sınırlı değil; çünkü coğrafi yapısı sayesinde Fethiye bir dizi aktivite için oldukça uygun. Bunların en popülerleri; teknelerle 12 Adalar turu, Ölüdeniz’in eşsiz manzarası eşliğinde Babadağ eteklerinde yamaç paraşütü, 26 kilometrelik rafting parkuruna sahip Dalaman Çayı’nda rafting, Ölüdeniz’de su kayağı, windsurf, Wakeboard ve Af Kule’de sualtı dalışı olarak sıralandırılabilir.
Ayrıca Fethiye’de ‘‘Uluslararası Fethiye Festivali, Fethiye Bisiklet Festivali, Yeşil Üzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali, Nif Kiraz Festivali, Karayolu Bisiklet Turu ve Milyonfest Fethiye’’ gibi birbirinden eğlenceli festivallerin düzenlendiğini de belirtmeden geçmeyelim. Festivaller ekseriyetle yaz sezonunda gerçekleştirildiği için her birine rahatlıkla katılabilirsiniz.
Rengarenk bir tatil merkezi olarak pek çok özelliğe sahip olan Fethiye, gece hayatı açısından da oldukça hareketli… İlçede Hisarönü Barlar Sokağı ve Paspatur Barlar Sokağı gibi birçok noktada gece kulübü, pub, kafe ve bar gibi ritmin yüksek olduğu mekanlar bulunuyor. Mekanların genelinde eğlence, müzik ve dans, sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor.
Turistlerin sabahlara kadar eğlenebildiği mekanlar, kaliteli müzik ve ses sistemleriyle de dikkat çekiyor. Fethiye’de gece eğlencesi için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında; Revolution Night Club, Mejnun Club & Cocktail House, Car Cemetery Bar, Deep Blue Bar ve Time Out Club gibi kaliteli işletmeler başta geliyor.
Lokasyon açısından kolay ve elverişli bir ulaşım ağına sahip olan Fethiye ile Muğla il merkezi arasında 92 km mesafe bulunuyor. Fethiye’nin bazı büyük şehirlerimize uzaklığı ise şöyle; Ankara 635 km, İstanbul 810 km ve İzmir 360 km… İlçede tatil yapmak isteyenler için farklı konaklama seçenekleri mevcut. Konaklama alanında da fazlasıyla yeterli olan Fethiye’de hemen her bütçeye uygun konaklama tesisi bulmak mümkün.
Fethiye’de dilerseniz tekne kiralama yapabilir, günlük kiralık müstakil ev kiralayıp, konaklayabilir ya da çadırlı kamp alanlarında doğayla iç içe bir tatil geçirebilirsiniz. Buna ek olarak ultra lüks otellerde konaklayabileceğiniz gibi ahşap bungalovlarda da konaklayabilirsiniz. Seçim tamamen size ve tatil için ayırdığınız bütçeye bağlı…