Geleneksel Ahşap Guletler ve Mavi Yolculuk
Mavi Turda yolculuk için en çok tercih edilen seçenek gulet kiralamadır. Çünkü geleneksel ahşap guletler, Mavi Tur için en uygun tekne modelidir. Türkiye’ye özgü geleneksel mimariyi yansıtan bu teknelerin; ketch, aynakıç ve tirhandil olmak üzere üç farklı türü bulunur. Ayrıca Mavi Yolculuğun olmazsa olmazı ahşap guletlerin ilk çıkışı da çok eskilere dayanmaktadır.
Guletlerin İlk Çıkışı ve Kullanımı
Guletlerin ilk yapım ve kullanım yılı çok eskilere 8. yüzyıla dayanır. Başlarda ticaret gemisi olarak kullanılırdı. Günümüzdeki gibi turlar için kullanımı 1960’larda başladı. Bodrum’da geleneksel tersanelerde az sayıda ustalarla üretilmeye başlayan guletler, önceleri balıkçılık, süngercilik için elverişli olduğundan sıklıkla kullanılırdı. Daha sonra Halikarnas Balıkçısı mahlasıyla tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Bodrum’da ikamet ettiği yıllarda tekneyle geziler düzenlemesiyle Türkiye’de Mavi Yolculuk ortaya çıkmıştır. Mavi Yolculuğun yaygınlaşmasıyla artık ahşap guletler balıkçılık teknesi olmaktan çıkmış ve Mavi Turun gözdesi en çok tercih edilen tekne türü olmuştur.
Karpuzkıç Guletler ve Özellikleri
Gulet, geleneksel ahşap tipindeki teknelerin bir türüdür. Türkiye’de mavi tur için en çok tercih edilen ve aynı zamanda en uygun olan tekneler guletlerdir. Günlük hayatın rahatça sürdürülebilmesi göz ününde bulundurularak özenle tasarlanan guletler, geniş ve yuvarlak bir kıç bölümüne sahiptir. Guletlerin uzunluğu 15 ila 55 metre arasında değişmekte olup; kapasitesi 6 ila 24 kişiliktir. Mavi Yolculuk esnasında, günlük yaşamın konforlu bir şekilde geçirilmesi adına gulet kiralama seçeneği gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.


Aynakıç (Ketch) Guletler ve Özellikleri
Geleneksel ahşap teknelerin bir türü olan Aynakıç, yükseltilip, kare şekli verilmiş bir kıça sahiptir. Aynakıç teknelerinin, guletlerle kıyaslandığında, ek kabinler için daha uygun olduğu söylenebilir. Tıpkı gulet gibi kişi kapasitesi 6 ile 24 kişi arasında değişen aynakıç teknelerinin uzunluğu ise 15 ila 55 metre arasında değişir.


Tirhandil Guletler ve Özellikleri
Tirhandil, geleneksel ahşap tekne tipleri arasında en eski yerel ahşap yatlara verilen genel addır. Sivri uçlu kıç bölümüyle nostaljik bir yat olan tirhandilin uzunluğu 11 ile 33 metre arasında değişiklik gösterir. Özellikle Ege’de Mavi Yolculuk turu için en çok tercih edilen yat tipi olan Tirhandiller, 6 ile 16 kişilik bir kapasiteye sahiptir.

