Selimiye Hakkında?
Selimiye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı küçük bir beldedir. Marmaris ilçe merkezinin, yaklaşık 40 kilometre güneybatısında, Bozburun Yarımadası’nda bulunan Selimiye, Ege Denizi’nin kıyısında, Hisarönü Körfezi üzerimde yer alıyor. Etrafı yemyeşil dağlarla çevrili küçük bir balıkçı kasabası olan Selimiye, bozulmamış tabiatı ve doğal güzelliğiyle gören herkesi büyülüyor. Öyle ki söz konusu beldenin, Türkiye’de yaz tatili açısından özellikle son yıllarda ne denli popüler olduğu ortada!


Görmeye alışkın olduğumuz şehirleşmiş ve betonlaşmış yapılardan son derece uzak, muazzam bir görüntüye sahip olan Selimiye, gerçek anlamda el değmemiş, bakir kalmayı başarmış bir köy olarak karşımıza çıkıyor. Beldenin doğal yapısını bu denli koruyabilmesindeki en önemli etken, karayolunun dahi köye 1992 yılında gelmesi olmuş. Ve hatta bir dönem Selimiye’ye, yalnızca Datça üzerinden deniz yoluyla ulaşılabiliyormuş.
Kendisine has coğrafi yapısı ile Güney Ege’nin gözdesi olan Selimiye, kış aylarında bin civarında az denilebilecek bir nüfusa ev sahipliği yapıyor. Yaz sezonun açılmasıyla birlikte bu oran neredeyse dört katına kadar çıkabiliyor. Zira hem yerli hem de yabancı binlerce turistin yaz tatili için tercih ettiği ilk adreslerden biri artık ‘Selimiye’ oluyor. Diğer tatil merkezlerine göre daha huzurlu, daha sakin ve dingin bir atmosfere sahip olan belde, sessizlik arayan turistler için Güney Ege’deki en ideal yerlerin başında geliyor.
Ege Bölgesi’ndeki en eski yerleşimlerden biri olan Selimiye’nin asıl halkı, Razgrad, Bulgaristan kökenli kişilerden oluşuyor. Zaman içerisinde Türklerin de gelip yerleştiği Selimiye’de 1900’lü yılların başından itibaren Rum – Bulgar ailelerin deniz kenarında, Türk ailelerin ise daha yukarılarda yaşadığı biliniyor. Adını Osmanlı padişahı I. Selim’den alan beldenin eski adının Losta olduğu söyleniyor.


Selimiye’nin otantik dokusu günümüzde de kendini koruyarak varlığını sürdürüyor. Kasaba sakinleri ise geçimini balıkçılık, hayvancılık ve bahçe tarımı yaparak sağlıyor. Dolayısıyla Selimiye’nin her yönüyle mütevazı bir kasaba olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Selimiye’nin baştan sona üç kilometrelik bir yol üzerinden yürüyüşle gezilebiliyor. Ayrıca köyün 2,5 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi boyunca butik oteller, pansiyonlar, butik kafe ve restoranlar gibi işletmeler bulunuyor.
Muz ve badem ağaçlarının altında, rengarenk çiçeklerle süslenen Arnavut kaldırımlı Selimiye sokaklarına bayılacaksınız! Bunun yanı sıra göl gibi bir sakinliğe sahip duru denizi, havası, doğası ve el değmemiş güzellikleri ile Selimiye, Türkiye’de görülmesi gereken en güzel Ege köylerinden biri…