Kamelya Adası (Kameriye) Nerede, Nasıl Gidilir?
Yazı İçeriği
Selimiye Köyü’ne oldukça yakın bir yerde, Hisarönü Körfezi‘ndeki Kamelya Adası, bu bölgede görülmeye değer doğal güzelliklerden biridir. Adanın ulaşımı tekne turlarıyla sağlanmakta olup, adanın sevimli tek ev sahipleri inatçı keçilerdir. Keçileri besledikten sonra, adanın biraz yukarısında yer alan tarihi manastırı keşfetmek için yürümeye devam edebilirsiniz. Manastırın önünde bulunan bin yıllık zeytin ağacına dileklerinizi asmadan dönmeyi düşünmeyin.
Selimiye’den her gün kalkan gezi tekneleri ile doğası ve tertemiz deniziyle göz kamaştıran bu adaya kolayca ulaşabilirsiniz. Kamelya Adası, yalnızca şehir hayatının karmaşasından kaçmak isteyenler için bir yer değil, aynı zamanda tarih ve doğal güzelliklerle dolu bir hazine niteliğindedir.
Adanın doğası, keçileri ve içerisindeki yüzyıllık kilisesiyle görülmeye değer bir yer olan Kamelya Adası, derin bir denize ve huzur veren bir kumsala sahiptir. Adadaki dilek ağacına küçük bir ip bağlayarak dilek dileme geleneğini de deneyimleyebilirsiniz. Kekik kokularının etrafı sardığı, tarih ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği bu adaya Marmaris tatilinizde kısa bir tekne yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.
Kamelya Adası Hakkında Bilgi
Kamelya Adası, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye Köyü’ne yaklaşık 2 kilometre mesafede, Hisarönü Körfezi’nde yer almaktadır. 1995 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen bu adada, koruma altına alınan manastır kalıntıları bulunmaktadır. Ancak, doğal olaylar nedeniyle bu tarihi yapılar zamanla tahrip olmuştur. Birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen manastırdan geriye yalnızca küçük bir şapel kalmıştır. Kilisenin içinde İsa’nın freski yer almakta olup, çevresindeki ve ön avlusundaki siyah-beyaz yuvarlak taşlarla yapılmış mozaikler bir hayli ilgi çekicidir. Kilisenin girişinde bulunan yüzlerce yıllık zeytin ağacı ise dilek ağacı olarak kullanılmakta ve dallarında tuvalet kâğıtları, peçeteler, kurdeleler ve çeşitli kumaşlar asılıdır.
Adanın yerlileri arasında keçiler ve eşekler dışında kimse bulunmuyor. Çevresindeki deniz berrak ve yüzme açısından oldukça keyiflidir. Temiz ve berrak denizi dalış yapmak için idealdir ve bu nedenle deniz gözlüklerinizi yanınızda getirmenizi öneririz. Böylece deniz altındaki yaşamı da gözlerinizle görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Adanın doğu kıyılarında plajlar bulunmaktadır.
Kamelya Adası’nın Hikâyesi
Kamelya Adası, tarihi kalıntılarıyla oldukça ilgi çekici bir yerdir. Antik Dönem’den kalma kilise, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olsa da, günümüze kadar ulaşmış ve halen ayaktadır. Kilise ve ada öylesine bütünleşmiştir ki, buraya Manastır Adası adı da verilmektedir.
Kameriye Adası, dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerin ilgisini çeken koruma altındaki antik yapıları ile tarihle iç içedir. Buraya geldiğinizde, Bizans kalıntılarını, karmaşık mozaikleri ve İsa’nın bir duvar resminin bulunduğu Ortodoks kilisesini görebilirsiniz.
Kamelya Adası Çevresinde Gezilecek Yerler
- Dilek Ağacı
- Bizans Harabeleri ve Ortodoks Kilisesi
- Cennet Koyu
- Hisarönü Körfezi Koyları
- Cin Bükü Plajı Selimiye
Kamelya Adası’nda Yapılacak Aktiviteler
Ada, komşu adaların ve masmavi suların muhteşem manzaralarını gözler önüne seren bir ortama ev sahipliği yapmaktadır. Burada fotoğraf çekmek için harika yerler bulunuyor.
Çevredeki suların şeffaflığı ve çeşitli enfes balıklara ev sahipliği yapması, adayı yüzme ve şnorkelle dalma için mükemmel kılmaktadır.
Kameriye Adası’nı Ziyaret Edecek En İyi Zaman
Haziran ayından eylül ayına kadar, deniz sakin ve ağustos ayında 35°C’ye ulaşan sıcaklıkları ile ada, ziyaret için cazip bir dönem sunmaktadır.
Bu aylarda turist aktivitesi artıyor; tur tekneleri düzenli olarak adaya geliyor ve adayı canlı ve hareketli hale getiriyor.
Kamelya Adası’na Gitmeden Önce Öneriler
Kameriye Adası engebeli ve çakıllı araziye sahiptir. Bu nedenle, yanınızda iyi bir yürüyüş ayakkabısı getirmeyi düşünebilirsiniz.
Kaptansız tekne kiralayanlar için Kameriye Adası’na demir atmak biraz dikkat gerektiriyor. Adanın korunaklı bir körfezi olmaması ve kuvvetli rüzgârlara maruz kalması nedeniyle, yalnızca sakin havalarda demirlemek her zaman iyidir. Yaz ayları, özellikle haziran ile eylül ayları arasında, sular sakin ve rüzgâr seviyesi düşük olduğu için tekne gezisi için ideal dönemlerdir.
Kamelya Adası’na Nasıl Gidilir?
Marmaris’in Selimiye Köyü’ne yaklaşık 2 km mesafede bulunan Kamelya Adası, Hisarönü Körfezi’nde yer almaktadır. Adaya ulaşmak için öncelikle Selimiye Köyü’ne gelmeniz gerekmektedir. Selimiye’den düzenli olarak her gün kalkan gezi tekneleri adaya ulaşım sağlıyor. Bu teknelerin ilk durağı genellikle de Kameriye Adası olmaktadır.