Hisarönü Körfezi Mavi Yolculuk ve Tekne Tatili?
Hisarönü Körfezi Mavi Yolculuk
Hisarönü, Ege Denizi’nin güneydoğusu, Anadolu’nun güneybatısında, Muğla ili sınırları içerisinde yer alan bir körfezdir. Girintili çıkıntılı kıyılara sahip olan körfezin, kuzeyinde Datça Yarımadası, doğusunda Bozburun Yarımadası, güneyinde ise Sömbeki Adası yer almaktadır. Adını uç kısmında bulunan Hisarönü Köyü’nden alan körfez içerisinde, pek çok koy ve ada bulunmaktadır.
Körfezin sığlık alanlarını kuzeyindeki Datça Körfezi, kuzeydoğusundaki Hisarönü Limanı ve güneydoğusundaki Sömbeki (Yeşilova) Körfezi oluşturmaktadır. Körfezin iç kısımlarındaki su derinliği en fazla 300 metre, Datça Yarımadası’nın güneyinde 500 metre, Yeşilova Körfezi’nde ise 250 metredir.


Kıta sahanlığı (şelf alanı), körfezin batısında dar (0,2 km), Datça Limanı’nda geniş (4 km), Yeşilova Körfezi’nde ise 1 km’den daha azdır. Doğusu oldukça sığ olan körfezin sahanlığı 17 kilometredir. Ayrıca Hisarönü Körfezi’nin güneybatısında yer alan Helen Yayı, sismik olarak aktif bir alandır.
Hisarönü Körfezi; Selimiye Koyu, Bencik Koyu, Martı Marina ve Kız Kumu Plajı gibi turizm açısından popüler pek çok koy, plaj, kumsal ve adaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca körfeze adın veren köy ile körfez arasındaki düzlükte bulunan Kastabos (Castabus) tapınak yerleşimi de görülmeye değer yerlerden biridir.
Hisarönü Körfezi Tekne Tatili
Mücevherlerle dolu harika bir doğaya sahip olan Hisarönü Körfezi, güzel koyları ve mükemmel yelken koşulları ile Türkiye’nin en popüler mavi yolculuk rotaları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Hisarönü Körfezi kuzeyde Bozan Burnu (36 ° 44’97 ”K-27 ° 55’52” D) ile kuzeyde Atabol Burnu (36 ° 40’27 ”K-27 ° 57’64” D) arasındadır.
Körfez üzerinde, cazip ortamlarda mükemmel barınak sağlayan birçok iç içe geçmiş koy bulunmaktadır. Kuzeydeki kıyılara doğru inen çam ağaçları ve kıyı şeridi boyunca sıralanan hurma ağaçları ile süslenir. Körfez üzerinde aynı adlı Hisarönü Koyu da bulunur. Doğanın cömert davrandığı bir koy olan Hisarönü Koyu, Ege Denizi’nin en güzel koylarından biridir. Zira bu koyda tabiri caizse mavi ile yeşil, bir yuvadaki iki muhteşem kuş gibi birbirine karışıp, harika bir manzara ortaya çıkarır.


Hisarönü Körfezi’nden geniş hatlarıyla bahsedecek olursak: Körfez üzerinde, Selimiye’den Atabol Burnu’na kadar güney kıyılarında beş farklı ada bulunmaktadır. Buradaki koylar batıya açıktır ve adalar tekneler için güvenli demirleme yerleri değildir. Adalar ile anakara arasındaki geçidin ortasında tekneler için yeterli derinlik mevcuttur. Ayrıca bu nokta hakim rüzgarlar estiğinde, teknelere daha korunaklı bir alan sunmaktadır.
Güney kıyılarının en doğusundaki adaya Kameriye Adası denir. Kameriye Adası kıyılarında, yani güney sahilinde yüzme molaları vermek için yeterli demirleme alanı vardır. Bu noktalar, Tripper tekneleri (gezin tekneler, seyahat tekneleri) için popüler bir yerdir. Adada tarihi bir şapel ve Rum kökenli antik köy kalıntıları bulunmaktadır. Ortasında küçük bir adacık bulunup; her iki tarafından da güvenle geçilebilmektedir.
Hisarönü Körfezi’nde, sünger dalgıçları, sualtı dalışı yaptıkları günlerden birinde Küçüven mevkiinde bir gemi enkazı bulmuştur. Gemi enkazının bulunduğu noktada, sualtı arkeologları, kazı çalışmalarını sürdürmektedir. Şimdiye dek ortaya çıkartılan buluntular Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kıyıdan 30 metre açıkta yer alan batık gemi enkazının 9. Yüzyıl, Bizans dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Körfez üzerinde bulunan köylerde belirli günlerde halk pazarı kurulur. Buna ek olarak, yanaşma tesisi dahil tüm hizmetleri veren marinalar da körfezde mevcuttur. Su ve elektrik gibi ihtiyaçlar ve düzenli ulaşım hizmetleri çoğu demirleme noktasından temin edilebilmektedir. Bunun yanı sıra körfez kıyılarında sağlık için yardım alınabilecek devlet hastaneleri, sağlık ocakları ve klinikleri mevcuttur.


Özellikle Marmaris’te birden fazla hastane bulunmaktadır. Deniz üzerinde güvenliğe azami düzeyde dikkat edilmekte olup; Sahil güvenlik ve jandarma karakollarına erişim oldukça kolaydır. Hisarönü Körfezi’nde tekne kiralama ve yelkenli kiralama ile bir mavi yolculuğa çıkarak; Akdeniz ve Ege Denizi’nin doğal güzelliklerini keşfetme şansı elde edebilirsiniz.
El değmemiş beyaz kumsallarda hem denizin hem güneşin tadını çıkarabilir, bozulmamış ve tahrip edilmemiş doğalarıyla göz dolduran köylerde dolaşıp, kıyılardaki mükemmel korunmuş tarihi kalıntıları keşfedebilirsiniz. Dolayısıyla kendinizi rahatlatıcı Ege kültürüne bırakın, denizin, gökyüzünün ve doğanın yansıttığı mavi ve yeşilin sayısız tonuna tanık olun.
Tüm stresinizin hafif dalgalarla yitip gitmesine ve tüm hayal kırıklıklarınızın iç ısıtan deniz esintisiyle yok olmasına izin verin. Teknede dalga sesleri eşliğinde uyanıp, kristal berraklığındaki denize dalarken her güne mutlak huzurla başlayın!
Hisarönü Körfezi, özellikle ilk kez mavi yolculuk turuna çıkacaklar için oldukça uygun bir rotadır. Zira körfezde yelken açmak, sürekli rüzgarlara maruz kalmadan, neredeyse hiç dalgalanmayacağınız anlamına gelir. Bu da ilk kez tekne yolculuğuna çıkanlar için ideal bir alan oluşturur.
Tüm bunlar yaşanırken bir yandan, Hisarönü Körfezi’nin kıyılarını süsleyen birbirinden harika koyu gezilip, görülebilir, uygun alanlarda demir atılıp, denizde yüzüp, sualtı dalışı gibi heyecan verici aktiviteler gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla Hisarönü Körfezi tekne turu ile her gün farklı bir koya yelken açıp, dilediğiniz koyda demirleyebilirsiniz.


Hisarönü Körfezi’nde, mavi yolculuk teknelerinin dikkat etmesi gereken birden fazla durum söz konusudur. Mesela, eğer Hisarönü Körfezi çevresinde kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında tekne ile seyre çıkılacaksa, güneyden esen rüzgarlara dikkat edilmelidir. Yaz aylarında körfezde, hakim rüzgar batı yönünden gelir ve sabahları denizde hafif bir dalgalanmaya sebep olur.
Bu dalgalanma öğlen vakti daha da güçlenir. Denizin kuzey kıyısı güneyden, güney kıyısı kuzeyden yükselerek dalgalanır. Ayrıca teknelerin denizdeki resiflere dikkat etmesi gerekir. Hisarönü Körfezi’nde resifler bakımından teknelerin dikkat etmesi gereken tehlikeli alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Lindos noktasındaki resifler
- Dişlice Adası çevresindeki kayalıklar
- Dişlice Adası’nın güneydoğusundaki deniz seviyesindeki kaya (Üzerinde S kardinal üst işareti olan siyah bir konik şamandıra ile işaretlenmiştir)
- Kale Adası’nın kuzeybatısında bulunan kum bankı (kum bankı, denizin kıyıya yakın sığ yerlerinde dalgaların oluşturduğu ince, uzun, kumsala koşut ve yeri zamanla değişebilen kum yığınları için kullanılan bir ifadedir)
- Selimiye Köyü güzergahındaki resifler
- Selimiye Koyu – Karaburun’da kayalıklar
- Çökertme Körfezi – Selimiye’de kayalıklar