Orhaniye Hakkında?
Orhaniye?
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı küçük bir mahalle – köy olan Orhaniye, aynı zamanda Türkiye’de mavi yolculuk teknelerinin en popüler rotalarından biridir. Özellikle son yıllarda popülaritesi giderek artan Orhaniye, Nisan ve Mayıs aylarında, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı yüz binlerce turistin akınına uğramaktadır. Söz konusu belde sahip olduğu Kızkumu Plajı sayesinde, yalnız Türkiye’de değil yurt dışında da hatırı sayılır bir üne sahiptir. Dolayısıyla Orhaniye denildiğinde, hemen peşinden, akla ilk gelen Kızkumu Plajı olur.
Orhaniye, kuzeyde Hisarönü, güneyde Söğütköy, doğuda Turunç, batıda ise Akdeniz ile çevrelenmiş hem yemyeşil hem de masmavi bir köydür. Ancak Orhaniye sıradan bir köy olmaktan çok daha öte bir yerdir. Zira masmavi, berrak denizi, yemyeşil çam ormanları, çamlarla kaplı koy ve plajları ile bu şirin tatil beldesi karşısında büyülenmemek elde değil! Babaç Burnu ile Tülü Burnu arasında yer alan Orhaniye, tatilcileri Hisarönü Körfezi’nin muazzam manzarasıyla karşılıyor.
Orhaniye, tarihi açıdan köklü bir yerleşimdir. Kökleri M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan Orhaniye’nin bilinen ilk adı ‘Kırsavil’dir. Ve hatta Orhaniye, tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bybassos Antik Kenti’nin eteklerinde yer alması açısından da arkeoloji alanında oldukça değerli bir yerleşimdir. Öyle ki birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Bunların yanı sıra belde, yukarıda da bahsettiğimiz Kızkumu Plajı’ndan dolayı ayrı bir öneme sahiptir.
Efsaneye göre Kızkumu, sevgilisini arayan genç bir kadının cebindeki kumları denizin içine doğru dökerek yürümesine rağmen sevgilisine ulaşamadan boğularak ölmüştür. Böylece oluşan patikaya benzer yapı, bu olaydan sonra Kızkumu olarak anılagelmiştir. Hatta Kızkumu üzerinde, efsanede bahsi geçen kızı tasvir eden bir heykel bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından anlatılan bir diğer efsane ise şöyledir: Bybassos Kralı’nın güzeller güzeli kızı Prenses, korsanlardan kaçmak için denize doğru gider. Yüzme bilmediği için eteğine kum doldurur ve kumları serperek karşı kıyıya ulaşmaya çalışır. Lakin karanlıkta yolunu kaybeden ve en kötüsü de kumları biten prenses, kaldığı yerde boğularak ölür.
Karadan başlayıp koyu iki bölen kumulların oluşturduğu sığ deniz 600 metrelik kıyı şeridine sahip. Günümüzde insanların üzerinde yürüyüp, bol bol fotoğraf çektiği bir yer olan Kızkumu’na uzaktan bakıldığına su üzerinde yürüyen birtakım insanlar göze çarpıyor!


Sıcak ve ılıman bir iklim tipine sahip olan Orhaniye’de yazlar oldukça sıcak; kışlar ise yağışlı geçiyor. Yılın en sıcak dönemini Temmuz ve Ağustos aylarında yaşayan beldede en soğuk dönem Ocak ve Şubat ayları oluyor. Bunlara ek olarak, yöre halkının geçim kaynağını tarım, hayvancılık, arıcılık ve tekne kiralama turizmi oluşturuyor. Şirin bir sahil kasabası olan Orhaniye’de balıkçılık faaliyetleri de sürdürülüyor.
Plajları, koyları ve tertemiz berrak denizi sayesinde yaz ayları için muhteşem bir tatil destinasyonu olan Orhaniye’de Kızkumu Plajı’nın yanı sıra, adını, çok eskiden bölgede yaşamış olan Rodos şövalyelerinden alan Şövalye Adası gibi turistik yerler de bulunuyor. Ritmin hep yüksek olduğu hareketli bir tatilden ziyade sakin, huzurlu ve dingin bir tatil isteyenlere hitap eden Orhaniye’de, hareketli bir gece hayatı bulunmuyor. Daha çok eşinizle dostunuzla ailenizle oturup, içkinizi içebileceğiniz, yemek yiyip, sohbet edebileceğiniz yerler mevcut.
Ayrıca beldede konaklama alanında faaliyet gösteren butik oteller ve pansiyonlar mevcut. Marmaris ilçe merkezinin 28 kilometre güneybatısında yer alan Orhaniye’ye, hem Marmaris Otogarı’ndan hem de merkezden her yarım saatte bir minibüs seferleri düzenleniyor. Dolayısıyla ulaşım açısından da herhangi bir zorluk söz konusu değil.
Orhaniye’de Görmeniz Gereken Yerler!
Yemyeşil çam ormanlarıyla çevrelenmiş sahili, mavinin en güzel tonuna sahip olan berrak denizi ve çeşitli doğal güzellikleriyle Orhaniye’de gidip, görmeniz gereken bir dizi yer bulunuyor. Koyları, plajları, yemyeşil alanlarıyla Orhaniye’ye hayran kalacaksınız! Peki, Orhaniye’de görülmesi gereken yerler nerelerdir? Hemen yanıtlayalım:
- Kızkumu Plajı
- Hisarönü Plajı
- Çiftlik Koyu
- Marmaris Bal Evi
- Tarihi Yağhane
- Martı Marina
- Turgut Şelalesi
- Şövalye Adası ve Kalesi
- Çubucak Tabiat Parkı
- İnbükü Mesire Yeri